„… az arra méltó Maria de Faykod hitet sugárzó szobrászművészete Magyar Örökség.”

Lélekemelő eseményben volt részünk szeptember 3-án pénteken délután, kora este. A balatonfüredi születésű, Franciaországban élő és alkotó Fayköd Mária szobrászművész Eucharisztia című szobrának leleplezésére és megáldására került sor a Balatonfüredi Krisztus Király plébániatemplom kertjében délután 5 órakor, melyen a művésznő személyesen részt vett. Tavaly a járvány kitörése előtt a Bíráló Bizottság már megajánlotta Fayköd Máriának (és hat társának) a Magyar Örökség Díjat, ám a korlátozások miatt másfél évig nem tarthattunk díjátadó ünnepséget. A szobrászművész korábban jelezte, hogy biztosan nem tud haza utazni még egyszer a szeptember 25-én megtartandó MÖ Díjátadó ünnepségre (többek között azért sem, mert a leégett Notre Dame részére kell elkészítenie egy márványszobrot), ezért a MÖEE és a MÖD BB elnöksége úgy határozott, hogy KIHELYEZETT DÍJÁTADÓ KERETÉBEN adjuk át a Magyar Örökség Díjat Fayköd Máriának.

A díjátadót 2021. szeptember 3-án (pénteken) 18.00 órakor tartottuk Balatonfüreden az Art Portal épületében, A Gyűjtő Clubja galériában.

A díjátadó szervezésében és megvalósításában segítségünkre volt Balatonfüred önkormányzata. Az eseményt rögzítette a városi televízió, melyből 6-8 perces összefoglalót kapunk, amit a szeptember 25-i díjátadón levetítünk, és így Fayköd Mária a budapesti díjátadó ünnepségen is velünk lesz.

Budapest, 2021. szeptember 9.

 

Böszörményi Gergely

MÖEE elnök

Sorry! No photo gallery found : [NPG id=134]